Helytörténeti Múzeum
4765 Csenger, Hősök tere 3.
telefon: +36 (44) 715-209
e-mail: info@csengerimuzeum.hu

>>ARCHÍVUM

2009

Ez évben is „beértek” a nyári Alkotótábor művei az Almafesztiválra - szeptember 26. A kiállító művészek a következők voltak: Podolyák Vilmos (Nagybánya), Reha Márk fotós (Szatmárnémeti), Tarr János és L. Varga Mária (Nyíregyháza)

Augusztus 20-án nyílt meg az „Erdély kincsei”- címet viselő fényképkiállítás. Két szatmárnémeti fotóművész Reha József és fia, Reha Márk mutatkozott be. A fényképek, hála a számítógépes technikának már-már festményeknek is voltak mondhatók. A többnyire városképek Erdély ódon hangulatát varázsolták elénk.

Ugyanezen a napon a Múzeumudvarán a helyi Sakk és Asztaltenisz Egyesület hagyományos versenyét tartotta meg, melyet jó hangulatú bográcsolás zárt .

2009-ben sem maradhatott el a hagyományos Nemzetközi Alkotótábor augusztus 15-20-ig. A művészek rendszeresen a múzeum udvarán beszélték meg napi élményeiket.

A vajai Nemzetközi Alkotótábor képeiből láthatott válogatást a csengeri közönség, Nyári Tárlat címen, július végétől augusztus 15-ig. A különböző stílusú grafikák és festmények bemutatták a Vaján készült művek javát.

Másfél heti munka után, július 21-én fejezte be három nyugdíjas az 1870-ben készült szövőszék „felvetése”, azaz üzemkész állapotba hozását. Ezt a sok türelmet igénylő munka Barcsay Istvánné csengeri, Szász Ferencné és Szabó Endre porcsalmai lakosok kezét dicsérik.

Múzeumunk is besegített július elején a csengersimai kurgán feltárásában, ahol I. századi hamvasztásos temetkezés nyomait találták.

Pünkösd napján, azaz június 1-jén új tárlatot láthattak az érdeklődők, a csengeri kötődésű Csató Csernák István képeiből.

Az Almavirág ünnep egyik helyszíne ismét a Múzeum volt, ahol május 2-án Jeles Teréz csengerújfalusi születésű festőművésznő a Bűkk- hegység rejtett szépségeit bemutató kiállításában gyönyörködhettünk.

Csenger várossá válásának 20 éves évfordulóján, március 15-én a megye neves képzőművészeinek alkotásaiból nyílt reprezentatív kiállítás.

A III. Kistérségi Disznóölés színtere ismét a Múzeumudvar volt. A jó hangulat uralta az eseményt.

2010. évi archívum

2008. évi archívum

Copyright © Achatius 2010.