Helytörténeti Múzeum
4765 Csenger, Hősök tere 3.
telefon: +36 (44) 715-209
e-mail: info@csengerimuzeum.hu

>>ARCHÍVUM

2013

Október 23-án a csengeri határ Sanyikert részén detektoros leletkutatást végeztünk múzeumi szakemberek közreműködésével. Ennek során 3 római érem és két fibula került elő.

Október 23-án „Most búcsúzunk és elmegyünk….” elnevezéssel nyílt kiállítás régi iskolai tablókból, az 1960-as évektől az 1970 évekig. Emellett még úgynevezett „kistablókat” is bemutattunk. A Gimnázium is szerepel a legrégebbi tablóival 1965, 1967-ból.

Szeptember 1-én A Vetési Pátens 310 éves évfordulója alkalmából a szonmszédos Vetés (Románia) községben megemlékezést tartottak, melyen Fábián László, a csengeri múzeum vezetője méltatta a kuruc mozgalom fontos dokumentumának jelentőségét.

Augusztus 20-án a városi ünnepség keretében a felújított Galériateremben Komiszár János debreceni, Holló László díjas festőművész alkotásait láthatták az érdeklődők.

Júniusban került tárlóba a 2010-ben, Ura határában talált kincslelet. Az ezüstpénzek és a mellette elhelyezett nyílhegyek és muskétagolyók illusztrálják a környék 17. századi viszontagságait

Májustól kezdődött el a régóta esedékes falfelújítás a Kiállítóteremben. Ennek során a paravánok átfestése is megtörtént. Munkálatokat az Ált. Iskola karbantartói végezték el szakszerűen.

Március 15-én „Mesterségek Dícsérete” -címmel nyitottunk népi mesterségekből nagysikerű kiállítás nyíregyházi alkotók munkáiból. Tóth József csengerújfalusi születésű sallangosmester és bőrdíszműves mutatkozott be, Kakuk Pálné hagyományos úrihimzéseivel aratott sikert, Németh Gabriella pedig paszomántokkal díszített, a divatot követő nemzeti viseleteket állított ki.

2014. évi archívum

2012. évi archívum

Copyright © Achatius 2010.